RASTI 7

Puita, pensaita, marjoja, kukkia ja sieniä

Muistathan, että sammalet ja jäkälät ovat herkkiä ja kasvavat hyvin hitaasti. Älä turhaan poistu polulta.

Eräs Pohjois-Päijänteen rantoja reunustavien vuorten luonteenomainen piirre on kalliopaljastumien runsaus. Valtaosa siemenkasveista ei siedä kalliopintojen ääreviä olosuhteita, minkä seurauksena kalliokasvillisuus on vähäistä ja tavallisesti lajistoltaan niukkaa. Vain eräät jäkälät ja sammalet kykenevät kiinnittymään suoraan kalliopintaan, sen sijaan kaikki siemenkasvit tarvitsevat irtainta maata juurtumisalustakseen.

Muuratsalossa jäkälälajiston muodostavat pääasiassa tummat napajäkälät ja näitä vaaleammat karvejäkälät, jotka kasvavat aivan kalliopinnan myötäisesti sekä pystykasvuiset poronjäkälät. Sammallajisto koostuu pääasiassa karsta- ja kivisammalista. Tavallisimpia koloihin ja kalliopainaumiin kertyneen irtaimen maan varassa kasvavia putkilokasveja ovat valkokukkainen kalliokohokki, kissankäpälä ja lampaannata.

Kangasmetsän kasvillisuuden kenttäkerrosta hallitsevat varvut, etenkin mustikka ja puolukka.

Kataja

Katajan tieteellisen nimen jälkiosa (Juniperus communis) viittaa sen yleisyyteen. Se pystyy kasvamaan monenlaisilla paikoilla ja sitä tavataan ulkosaariston kallioisilta luodoilta aina Lapin tuntureille saakka.

Kataja on nk. kaksikotinen kasvi, jonka samassa kasviyksilössä on vain heteellisiä tai emillisiä kukkia. Emiyksilöissä on samanaikaisesti sekä kypsiä sinisiä että raakoja vihreitä marjoja. Marjat, jotka oikeastaan ovat käpyjä, kypsyvät kolmantena vuonna.

Katajan ulkomuoto vaihtelee suuresti. Tavallisimmin se haaroo tyvestä alkaen epäsäännölliseksi pensaaksi, jolla ei ole selvää runkoa.

Aurinkoisilla kasvupaikoilla kataja saattaa kehittyä nk. pylväskatajaksi, jotka ovat Suomessa osittain rauhoitettuja.

Kataja on kasvilaji, jota on aikojen kuluessa osattu käyttää monin tavoin hyödyksi. Katajan marjat sopivat mausteeksi ruokiin ja juomiin. Katajan savusta saavat monet ruuat herkullisen maun. Sitkeistä puuosista voi valmistaa monenlaisia koriste- ja tarve-esineitä. Voimajohtolinjoilla katajaa suositaan mataluutensa vuoksi.