RASTI 10
Metsällä on paljon terveyttä ja hyvinvointia edistäviä vaikutuksia.
Metsässä oleskelu laskee verenpainetta, alentaa sydämen lyöntitiheyttä sekä vähentää kehon stressihormonien pitoisuutta ja sitä kautta riskiä sairastua stressiperäisiin sairauksiin. Metsäympäristö myös vahvistaa kehon omaa vastustuskykyä ulkopuolisia taudinaiheuttajia vastaan.
Metsässä psyykkinen elinvoimaisuus lisääntyy. Luontoympäristö rauhoittaa, rentouttaa ja vähentää koettua stressiä ja uupumusta. Mieliala kohenee, negatiiviset tuntemukset, kuten ahdistuneisuus, masentuneisuus ja aggressiivisuus, vähenevät. Positiiviset tunnekokemukset ja myönteinen energia lisääntyvät ja keskittymiskyky paranee.
Metsän hyvinvointivaikutuksia voi tehostaa Metsäkylpy-menetelmän läsnäolo- ja aistiharjoituksin.
Metsäkylpy-harjoitus
Pyöri hitaasti paikallasi täysi kierros ja katsele ympärilläsi olevaa luontoa. Valitse jokin näkemäsi luontokohde esim. puu tai kivi ja pysähdy hetkeksi sen luokse tutkimaan sen yksityiskohtia.
Metsä on yksi tehokkaimpia hyvinvointia lisääviä ympäristöjämme.
Jo 5–15 minuutin oleskelu metsässä vaikuttaa positiivisesti terveyteen ja hyvinvointiin.
Selkeimmin ja nopeimmin metsä vaikuttaa mielialaan. Lyhytkin vierailu metsässä rauhoittaa, parantaa mielialaa ja vähentää koettua stressiä.
Myös hengitystiheys, sydämen syke ja verenpaine laskevat metsässä nopeasti.
Metsäntutkimuslaitos on todennut kuukausittaisen viiden tunnin metsässä vietetyn ajan vaikuttavan selkeästi ihmisten hyvinvointiin.
Metsän hyvinvointivaikutukset luonnollisesti vahvistuvat, jos metsässä käydään päivittäin tai metsässä oleskellaan kerralla pidempään.
Japanilaisessa tutkimuksessa säännöllisten Metsäkylpyjen ja pidempien metsäretkien on todettu parantavan myös kehon omaa vastustuskykyä lisäämällä mm. kasvaimia ja syöpää vastaan taistelevien luonnollisten tappajasolujen aktiivisuutta ja määrää kehossa useiksi päiväksi.
Japanissa metsän terveysvaikutuksia onkin tutkittu jo pidempään ja Terveysmetsä ja Metsäkylpy ovat siellä yleisesti käytössä.