Muuratsalon pysäköintialueet ja luontokohteet

1 Satasarvisen näköalapaikka on noin 70 metriä Päijänteen pinnan yläpuolelle kohoava kalliomäki. Se on on tunnettu suurista siirtolohkareista sekä mäen päällä seisseistä kelohongista, jotka kauempaa katsottuna ovat näyttäneet pystyssä olevilta sarvilta. Haikantien tuntumassa on myös pieni suojeltu lehmusmetsikkö. Suurimmilla siirtolohkareilla on bolderointi(kiipeily)reittejä.
Polku Satasarvisen laelle alkaa Saaritien ja Haikantien risteyksestä.

2 Haikka on Muuratsalon saaren pohjoiskärjen niemi, jolla on asuinalue. Asuinalueen ruutukaavaan pohjautuvan asemakaavan on suunnitellut arkkitehti Wivi Lönn 1926. Rakennukset perustuvat asutus- ja sosiaalihallituksen tyyppipiirustuksiin ja valmistuivat 1920- ja 1930-luvulla.Alue oli saaren ensimmäinen asuinalue ja tarkoitettu Joh. Parviaisen Tehtaat Oy:n työntekijöille. Saaritien päässä Haikan niemen kärjessä pienellä saarella on Haikan sektoriloisto, joka valmistui 1943.

3 Paljaspään luontopolun (linkki opasteisiin)  varrella on 10 pääasiassa Muuratsalon luonnosta kertovaa rastia. Polku on merkitty keltaisilla maalimerkinnöillä puissa ja kivissä. Reitin jyrkimmissä käännöksissä on kulkusuunnan ilmaisevat nuolimerkinnät.
Polku muodostaa noin kahden kilometrin pituisen lenkin, jonka suositeltava kiertosuunta on myötäpäivään. Polku kulkee pääosin kuivalla maalla, joten ainakin kuivalla kesäsäällä sen voi kiertää vaikkapa lenkkikengissä. Paljaspäälle pääsee tältä pysäköintipaikalta kulkemalla ylämäkeen Teerenkujan, Yhdystien, Torikadun ja Rusakontien kautta. Rusakontien päädyssä on ensimmäinen rastipiste. Myös Vuorelantien kautta johtaa jyrkkä polku Paljaspään laelle. Katso Paljaspään luontopolun rastiselosteet.

4 Kontinvuori on yksi saaren korkeimmista kohdista, mutta puusto estää jossakin määrin näköalaa. Kontinvuorella risteilee paljon merkitsemättömiä polkuja. Huipulta on postilaatikko, jossa olevaan vihkoon voi merkitä käyntinsä. N62 06 39.2 E 25 45 50.5

5 Velakallionlampi on pieni, mutta vaikuttava ilmestys jyhkeiden kallioiden suojassa. Rannassa on myös epävirallinen nuotiopaikka, jolla tulee huomioida
jokamiehenoikeuksien rajoitukset ja vastuut. N62 06 29.6 E25 44 15.7

6 Naukulassa on laavu ja nuotiopaikka. Ota kuitenkin omat polttopuut mukaan. Alueella on laituri ja WC.  N62 06 29.6 E25 44 15.7

7 Hakolanvuori on yksi saaren korkeimpia kohtia. Vuorella risteilee paljon merkitsemättömiä polkuja. Tapion alttari -niminen kivimuodostelma löytyy koordinaateilla  N62 06.114 E25 44.847

8 Lullinvuoren luola on Suomen kymmenenneksi pisin luola, pituudeltaan 32 metriä. N 62° 05.391 E 025° 45.491 Luolan lähistön kallioilta on hieno näkymä Päijänteelle. Ristinselällä sijaitsee Suomen järvien syvin kohta, 95 m.

Huom! Muuratsalon eteläpääntien alussa on kyltti, jossa maanomistajat kieltävät pysäköinnin tienvarressa ja kääntöpaikalla on myös pysäköintikieltomerkkki. Tiestä erkanevia teitä on myös merkitty yksityisteiksi, joilla moottoriajoneuvolla ajo on kielletty.
Huom! Muuratsalossa retkeillessä tulee huomioida, että Lullin­vuorentielle on asetettu rajoituksia liikennöinnille (puomi). Kulku Lullinvuorentien suuntaan on sallittu vain omia lihasvoimia käyttäen. Saaren itäpuolen alueella ei ole virallisia pysäköintialueita. Saaren länsipuolen pysäköintialueet käyvät ilmi tästä kartasta.