RASTI 6

Metsän eläimet

Kuuntele metsän ääniä!
Laulavatko linnut, suhiseeko tuuli tai paukkuuko pakkanen?

Muuratsaloa ympäröi kalaisa ja nykyään myös puhdas Päijänne. Pitkänomainen Päijänne on yksi Lapin ja myös arktisen alueen lintujen muuttoreittejä.

Vielä 1980-luvun alussa Muuratsalossa oli paljon vanhaa metsää. Metsäretkellä saattoi törmätä rytinällä lentoon lähtevään metsoon. Talvella hiihtäjä saattoi osua teeriparven lumikieppiin ja kymmeniä teeriä nousi lentoon lumen alta.

Muuratsalon nisäkkäiden kirjo on laaja. Tavallisimpia alkuperäislajeja nisäkkäistä lienevät oravat, ketut ja rusakko. Saukot osuvat vaellusreiteillään ajoittaan Muuratsaloon, jolloin niiden laskettelujälkiä voi nähdä esimerkiksi Muuratsalon neljän lammen rannoilla talvisaikaan.

Hirviä Muuratsalossa on ollut ilmeisesti aina. Hirville ei tuota vaikeuksia ylittää yli kilometrin leveitä järvenselkiä. 2010-luvulla metsäkauriiden määrä on noussut hyvin nopeasti. Myös valkohäntäpeurat liikkuvat nykyisin jopa ihmisten pihoissa.

Muuratsalon eteläpäässä asustelee myös ilveksiä. Satunnaisesti saarella vierailevat karhut ja sudet.

Käärmeistä saarella esiintyvät myrkyllinen kyy ja harmiton rantakäärme.

Muuttoaikoina Päijänteellä voi nähdä esimerkiksi alleja ja mustalintuja, myös Lappiin muuttava sinirinta saattaa pysähtyä Muuratsalon pohjoiskärjessä, Haikassa.

Muuratsalon lintukannat ovat muuttuneet viime vuosikymmeninä, lähinnä ilmastonmuutoksen ja metsänkäsittelyn myötä.

Aiemmin harvinaiset joutsenet, kanadanhanhet ja pikkulokit ovat nykyisin hyvinkin yleisiä.

Teeret ja metsot ovat harvinaistuneet, mutta kanalinnuista pienimmän eli pyyn kanta on pysynyt vahvana.

Härkälintu mylvii monin paikoin Muuratsalon rannoilla. Onpa kaulushaikarakin löytänyt omia reviirejä.

Tikoista Muuratsalossa pesivät käpy-, pikku- ja harmaapäätikka sekä palokärki. Myös harvinaisista valkoselkä- ja pohjantikoista on havaintoja.

Uusia yleistyneitä vieraslajeja ovat supikoira ja minkki.

Rehevän kangasmetsän maaperässä voi elää neliömetrillä keskimäärin 30 lieroa, 30 000 pienempää änkyrimatoa, 50 000 hyppyhäntäistä, 250 000 punkkia sekä silmälle näkymättömiä sukkulamatoja ainakin 2 miljoonaa. Näiden lisäksi neliömetrin alalla elää miljoonia alkueläimiä sekä yhteen laskien muutama sata kovakuoriaista, hämähäkkiä ja hyönteistoukkaa.